North Beach hemelvaart 2006: The (intended) raid on Laaxum...

Lichte miezer en vrijwel geen wind, even voor tweeën varen we Marina Stavoren buitenhaven binnen en treffen daar een nog lege NB steiger. We zijn de eersten, we meren Parel netjes af in onze box en gaan eerst maar eens de sanitaire voorzieningen verkennen. En daar mankeert helemaal niets aan. Amper terug bij de boot komt de Malmok al binnen met Frans en Vivian en Jurre en Arne: de organisatoren van dit groots festijn. Vele weken voorbereiding en plannen, en dan dit weer, .. …. …. …. … … maar het kan de pret allerminst drukken.

Een hartelijke begroeting op de steiger alsof je oude bekenden tegenkomt. Daarna druppelen de ander NB´s één voor één binnen. En steeds weer een hartelijke ontvangst, bij diverse mensen aan boord worden mini-excursies gehouden om de plankjes, planken, kastjes, etc etc te bewonderen. Iedereen heeft wel iets op zijn boot wat voor anderen weer interessant is. Fokrollers en kluiverrollers worden vergeleken, voor en nadelen van keerfok of gewone fok, kortom volop stof tot discussie en bespreking daar in de miezer op de steiger.

Tegen half vijf komt de laatste boot binnen en dan wordt het ook zoetjesaan tijd voor borrel en happen. Tijdens de borrel vermaken de kinderen de honden en andersom, een prachtige combinatie. De geplande BBQ is inmiddels omgevormd tot een maaltijd met overheerlijke spareribs en gamba´s wat zeker bijdraagt tot de ontspannen en gezellige sfeer. Opmerkelijk en bijzonder dat een groep mensen met als enige bindende factor het zeilen in zo´n bootje het gevoel van herkenning en een sfeer van oude vrienden onder mekaar oplevert.

De zaterdagmorgen stond Laaxum op het programma en het weerbericht laat W-ZW wind zien met een waarsc huwing voor vrij veel wind later. Geen ideale omstandigheden om Laaxum achter het Vrouwezand met 0,90m diepte te exploreren. Vooral het vertrek later op de dag (van lagerwal) baart mogelijk zorgen.

Zodoende wordt besloten tot een gezamenlijk vertrek, één slag allemaal dezelfde kant op en daarna de (5) liefhebbers voor Friesland overstag en de 3 met reisdoel Enkhuizen rechtdoor. Een vorstelijk gevoel zo met 8 van die prachtige North Beaches in konvooi te varen. Op weg naar Enkhuizen worden ook de verschillen duidelijk tussen goede navigatie, te voorzichtig hoog sturen en gewoon lekker toerzeilen. In Enkhuizen aangekomen wordt nog even gezamenlijk nagepraat en koffie gedronken.

De unanieme mening: een geslaagd evenement, een bijzonder prijzenswaardig initiatief (hulde hulde voor Frans en Vivian), voor herhaling vatbaar en volgende keer toch maar een langer stukje met zijn allen varen en misschien zelfs een wedstrijdje? Wellicht weer Stavoren (sommigen roepen al van een traditie) of misschien ergens anders. In ieder geval: Frans en Vivian heel erg bedankt voor jullie initiatief en graag tot volgend jaar.

Alle foto's vind je HIER.

Jur Pels

.