Verslag NBOA bijeenkomst op hemelvaart 2007

Het tweede “natte “  North Beach evenement alweer.  Dit jaar mocht ik samen met onze hond deelnemen aan het North Beach Hemelvaart evenement. Dat betekent dat ik de zeiltocht er heen vanuit Naarden solozeilend mocht volbrengen. En dat is bijzonder goed bevallen mag ik zeggen. Weliswaar was mijn eerste dag, de donderdag windloos en moest ik vooral solo motoren maar de vrijdag stond er een pittige 4-5 en kon ik een mooi stuk alleen de plas op. Met gootzeil en fok aan de wind varend is een simpel touwtje voldoende om de helmstok in dezelfde stand te houden en vaart het schip keurig op een constante koers aan de wind. Voor de solozeiler voldoende gelegenheid om koffie in te schenken, iets op het voordek te rommelen, hoognodige sanitaire handelingen te verrichten etc. Een aanrader voor iedereen om hier eens mee te experimenteren, je weet nooit waar het handig voor is. De fok goed doorzetten en het grootzeil ietsje ruimte geven.

Aangekomen in Enkhuizen zag ik net Harm voor me de haven invaren maar omdat die zijn zeilen nog moest strijken kon ik als eerste aan de Enkhuizer hoofdsteiger afmeren. Snel even met de hond de kant op en daarna kon ik Harm en Jopie op gepaste wijze begroeten. Achtereenvolgens arriveerden ook de Noorderzon met Joost en Gonnie, De Kompaan met Kees en Lydia, De Pink Floyd met Jan en Hans en de Malmok met Frans en neef hulpmatroos voor de oversteek. Als laatste kwam de Anna aan met Mirjam en Niek, als pronkstuk van de vloot, een NB 29.

Alle bootjes-mensen in de Compagnieshaven die naar de toiletten, de winkel of naar de stad willen, lopen over de hoofdsteiger en passeren dus ook het North Beach eskader. En dat leverde vele aardige gesprekken op met mensen die wilden weten wat dat nou voor bootje is, waar het gemaakt wordt, hoe dat nou zeilt en zelfs ook nog mensen die graag even het schip van binnen wilden zien. Als Jan er volgend jaar bij is met een doos folders dan kan de vloot nog snel groeien.

In tegenstelling tot vorig jaar was het weer uitstekend en konden de diverse borrels aan boord gedronken worden. Daarna met zijn allen een uitstekende maaltijd in de Mastenbar en tot laat in de avond napraten aan boord. Zo´n NB29 biedt werkelijk veel ruimte om met zijn allen te borrelen.

Als experiment stond voor de zaterdag een “wedstrijd” op het programma. Althans een gezamenlijke start, daarna een rondje van 6,5 mijl om 3 tonnen en na afloop ankeren en evalueren als afsluiting van het weekend. Helaas liep het enigszins anders. Nadat al enkele boten richting startlijn waren vertrokken bleek Frans zijn motor een startprobleem te hebben. De start van 10.30 bleek dus niet mogelijk. Voor dit scenario waren geen afspraken gemaakt zodat enkelen huns weegs gingen en uiteindelijk slechts 3 boten het rondje gevaren hebben. Een wedstrijd kon je het niet noemen want een start hebben we niet gemaakt. Wel was het met een windje 4-5 een meer dan prachtig stukje zeilen. Op de 2 ruime windse rakken gingen de Extres, de Noorderzon  en de Parel aardig gelijk op, het laatste kruisrak leverde meer verschil op door verschillend gekozen slagen en windcondities en draaiingen.


Wat mij betreft houden we dit er voor een volgende keer in alleen moeten we dan wat extra afspraken maken over startprocedure en ook welk marifoonkanaal we bijhouden om in geval van eventualiteiten toch te kunnen blijven communiceren.

Zondag  kreeg ik vanuit Enkhuizen 2 opstappers aan boord om terug naar Naarden te zeilen. Aanvankelijk geen wind en moteren, daarna even aan de wind, steeds ruimer en uiteindelijk de hele middag met de spinnaker op gezeild. Onderweg kruiste onverwacht de Anna nog onze koers en bleken we de Noorderzon (zonder spi) nog op te lopen.

NB 29 Anna

Frans, bedankt voor de organisatie, iedereen bedankt voor de deelname, en ik hoop volgend jaar tijdens het Hemelvaartweekend weer veel North Beach zeilers ergens op het water te ontmoeten.

Jur Pels, NB24-30 Parel