Met de Kompaan op pad naar het wad

Lydia de Ruijter, NB 24 Kompaan

We gaan op pad. Eerst naar het Noorden en dan naar het Zuiden. Raar, maar waar. We hadden ons aanvankelijk voorgenomen om naar Denemarken te gaan. Maar vinden het ook leuk om met Albert de Haan als toerleider van de Vereniging van Toerzeilers naar Frankrijk te zeilen. Iets wat we ook nog niet eerder hebben gedaan. Denemarken zal het dus wel niet worden, want we moeten 15 juli in Zeeland zijn. Maandag, 8 juni 2009 vertrekken we vanaf onze jachthaven in Schellingwoude.

We hebben de Schellingwouderbrug van 14.40 uur en willen naar Enkhuizen. Het gaat meteen fout. We varen onder de brug als Kees zegt dat de motor een vreemd geluid maakt.  Meteen begint ie te piepen. We zetten 'm uit en drijven stuurloos rond net voorbij de brug. Dat kan dus niet, dus we zetten de motor weer aan, pakken razendsnel de stootwillen die we net hadden binnengehaald, pakken de lijnen en sturen naar de rechterkant, waar je niet mag liggen. Maar nood breekt wet. Kees heeft een cursus gevolgd een paar weken geleden, over het wel en wee van een motor. Dat bracht hem ertoe de wierpot schoon te maken. Hij had hem alleen niet goed bevestigd.
Dat bleek toen ie 'm even losmaakte en weer vastzette. Daarna liep de motor weer prima. Dat was eigenlijk meteen het spannendste deel van de vakantie tot nu toe (1 juli).

Stuurautomaat zit er sinds gisteren in, dus die proberen we uit. Wat een gedoe, we varen ongeveer in de goede richting, maar we zwabberen de ganze tijd van stuur- naar bakboord. Dat ding moet geijkt. Zijn we wel even mee bezig. Dan nog gaat ie niet helemaal lekker. Stellen onze snelheid in en weet ik veel wat nog meer. Uiteindelijk varen we rustig op Enkhuizen aan. Pas om 20.15 uur en bijna alles op de motor. Wind?????????????????? Ho maar.

9 juni Harlingen en dan de staande mastroute richting Lauwersoog. Ik heb Vodafone prepaid Internet aangeschaft. We krijgen echter nergens verbinding. In Leeuwarden
Is een Vodafone winkel. Daar blijkt na veel onderzoek dat ik geen goede stick heb. Nieuw, maar kapot. Krijg een andere en zowaar, het lukt.
Liggen  s'nachts (10 juni) in ons eentje aan een weiland. Poepen op de emmer terwijl het regent. En echt warm is het ook niet. Liggen 's morgens aan lager wal met windkracht 5. Boekie erbij: hoe moet dat ook alweer. En zowaar, we varen keurig weg. Weer klaart op, maar we hebben de wind pal tegen op het Lauwersmeer.

11 juni waait het zo hard dat we besluiten in Lauwersoog te blijven. Het is daar een prachtig natuurgebied. En we gaan met de bus naar Dokkum, ook leuk.

13 juni naar Schier, maar nu weer bijna geen wind. Het zit ons niet mee. Wel (alweer) goed weer.

Kees wil buitenom, lekker op zee varen. Dus we vertrekken al om 04.30 richting Borkum, 4 uur voor hoogwater. Weer hebben we weinig wind, maar geen haast en zeilen met een vaartje van 3 knopen gemiddeld Duitsland in. We doen er 8 en half uur over. Borkum heeft een armoedige jachthaven en een behoorlijk lelijke stad. Maar voor de rest is het een mooi eiland. We wandelen en fietsen.

17 juni gaan we van Borkum naar Greetsiel. Wat een leuk plaatsje is dat. Ik heb wat moeite met het lezen van de Duitse waterkaarten. Wat staat daar veel op vermeld, wat je niet nodig hebt. Het aanvaren naar de sluis van Leybucht (voor Greetsiel) kan je ook maar beter met wat hoger water doen.


18 en 19 juni waait het hard. Niet erg, we hebben het prima naar onze zin in Greetsiel. Eten een lekkere vette Duitse schnitzel, wandelen en gaan met de bus naar Norden en Nordeich.

20 juni naar Juist. Iemand (ikke niet) heeft Kees verteld dat we 4 uur voor HW moeten vertrekken. Dat is 6 uur 's morgens. Ik zeg dat dat  niet hoeft, maar blijkbaar heeft Kees meer vertrouwen in een Greetsieler dan in mij. Het gevolg is dat we de hele route de stroom tegen hebben en de wind ook. Ik lach in me vuissie. Juist is leuk, grappige jachthaven ook.

22 juni naar Spiekeroog. Buitenom, want dat vind Kees spannend. We varen 42 mijl. Gaan bij Norderney  het zeegat uit. Dat is even heftig. Komen bij Spiekeroog aan als het net LW is geweest. Om bij de haven te komen moet je door een geul die net niet droogvalt. Het gaat het goed totdat we in de haven komen. Daar lopen vast en gaan maar even bieren. Na een kwartiertje kunnen we aanleggen. Je zakt hier met je hele onderkant in de prut (nee: slib). Mooi gezicht is dat. Spiekeroog is mooi. Wat de Duitsers doen: ze concentreren alle bebouwing op 1 plek en de rest is natuur. Beter dan bij ons, waar je overal op een eiland zomerhuisjes ziet.

26 juni naar Baltrum. Wind is Oost. Lekker van achteren. Om de boeien te volgen, dan weer links dan weer rechts achter. Dus we halen het grootzeil in en gaan op de genua. Da's  lekker relaxed. Het weer is weer prima en windje is 3,4. Oh, wat een lekker tochie. Heerlijk om zo in de beschutting te varen.

Vrijdag 27 juni naar Norderney. Zelfde als gisteren, op de genua met windje achter. Het weer is wat somber met af en toe een zonnetje. We varen weer in de luwte, nu van Norderney. Norderney is leuk. 1 stadje en de rest natuur. We wandelen (ons suf). Ik heb last van mijn rug. Komt door het bed, we leggen er een extra matras op. Da's beter. Ik moet het wel nog een tijdje volhouden. We zitten al helemaal in een bepaald ritme. Zijn bijna drie weken onderweg en al helemaal gewend aan leven op de boot. Lopen elkaar niet in de weg. Hebben ons er blijkbaar op ingesteld, dat we op klein gebied leven. We hebben boeken, tijdschriften en DVD's  bij ons. Dus als we niet lopen, fietsen, internetten, kletsen met de buren hebben we genoeg afleiding. In Norderney kon je je boeken achterlaten en nieuwe meenemen, die anderen weer hadden achtergelaten. In Azie merkten we dat ook al: er zijn nooit tweedehands Nederlands boeken te koop. Hollanders vinden dat zonde, zetten hun boeken in de boekenkast waar ze dan jarenlang staan te verstoffen. Wij hebben inmddels al aardig wat boeken uit en ik moet ze toch echt ergens achterlaten, want de boot wordt een beetje vol. Voor de rest is het weer tot nu toe goed. We hebben twee keer een buitje gehad en drie dagen met te veel wind. We klagen dus niet.

Maandag, 29 juni varen we buitenom richting Nederland. Het plan is Schier of Lauwersoog. Maar het komt zo mooi uit met het tij dat we meteen naar Ameland varen. Op het Wierumerwad staat heel weinig water en het is al HW geweest, maar we komen er doorheen. Het is nu 1 juli. Prachtig weer. Lekker twee dagen gefietst. Morgen naar Terschelling.

Donderdag, 2 juli
Van Ameland naar Terschelling. We gaan binnendoor. Langs het zeehondeneiland (de Hon) is het erg ondiep en het waait nogal. Het valt niet mee de boeien te zien en aan te houden. Belanden regelmatig in behoorlijk ondiep water, maar lopen gelukkig niet vast. Zijn om 14.30 uur vertrokken, 2 uur na laagwater, dus vastlopen is eigenlijk ook niet erg, want het water moet toch nog stijgen. Hebben de wind dan weer links dan weer rechts achter, moeten steeds gijpen. Daar heb ik een broertje dood aan. Vlak voor de haven van West hebben we ineens windkracht 6. Arriveren om 20 uur en gaan natuurlijk uit eten, want we hebben geen zin meer om te koken. Belanden in het Amsterdams koffiehuis. Allemaal drinkers en rokers daar. We doen lekker mee. Belanden behoorlijk toeter in bed. Zijn van plan zondag of maandag buitenom naar Texel te gaan. Hebben alle boeken uit. We gaan van nu af aan  weer op zoek naar nieuw leesvoer. In West kan je gratis wassen en drogen. Dat scheelt, want dat is in de meeste jachthavens erg duur. Hebben een viertal homo’s in een klein zeilbootje naast ons liggen. Vies, leuk stel mannen.

Zondag, 5 juli
Lekker  een paar dagen op Terschelling. We hebben uitgerekend dat we hier al bij 28 jaar elk jaar een keertje komen. Het voelt ook een beetje als thuis. West verandert wel. Je hebt er nu van die chique kledingzaken, niks aan. We willen naar Texel: buitenom. Dan moeten we 1 uur voor hoogwater vertrekken, om 8 uur s'morgens. De wind is naar het ZW gedraaid. Dan hebben we'm dus vies tegen. Besluiten om binnendoor te gaan. Dat is korter en dan kunnen we wellicht nog een stukje zeilen. Op Terschelling blijven doen we niet want de wind blijft ZW en gaat de komende dagen naar kracht 6 en komen we nooit meer weg. We moeten toch alles motoren, balen is dat. Het weer is wel mooi (alweer). Toch wel een lekker rustig tochtje (behalve de herrie van de motor dan). Zien een zeehondje zwemmen. Er wordt onweer voorspeld, dus ik heb een beetje haast om op Texel te komen. Ik vind onweer op het water doodeng.

Donderdag, 9 juli: Texel- Amsterdam.
We willen in 1 keer naar Amsterdam. Vandaag is het voorlopig de enige dag dat het niet heel hard waait. De verwachting is eind 6, begin 7 en dat klopt. We gaan over het IJsselmeer want over zee lijkt ons niks. We vertrekken om 9.30 uur en zijn om 20 uur in onze thuishaven: Schellingwoude.
Vanuit Texel kan je over de Bollen naar Den Oever en we hebben elke keer weer moeite om die route te vinden. Met harde wind valt het al helemaal niet mee. We voeren met 1 rif in het grootzeil en hadden de wind achter. Was lekker, maar ik was toch blij toen we in Den Oever arriveerden. Vanaf daar kon de genua bij en hadden we halve wind. We gingen als een speer, sneller dan 6 knopen. Dat is snel voor ons kleine bootje. Meer dan 68 mijl gevaren.
Komen jullie nou doen? Vroegen ze in Schellingwoude. Zijn jullie nu al terug? Ja, mooi niet.

Vrijdag, 10 juli: Amsterdam.
Naar huis geweest, post opgehaald, poezen gezien. Alles is in orde. Raar om in je eigen huis op de koffie te gaan. Wim en Cilia, onze oppassers zijn lieve mensen. En ze vinden het leuk in Amsterdam. 's Avonds bij zoon Zoltan gegeten en zaterdagmorgen koffie gedronken bij andere zoon met vrouw: Joeri en Sofia.

Zaterdag, 11 juli vertrekken we om plm. 12 uur richting IJmuiden De wind is krachtig en nog steeds Zuid. We besluiten binnendoor naar Zeeland te gaan. Via de alternatieve Staande Mastroute. We komen tot Haarlem. Daar blijkt dat om 17.50 uur de bruggen al niet meer open gaan. In de brochure staat tot 18 uur. Het hele konvooi, zo'n 20 schepen, ligt een tijdje te wachten, maar dat helpt niks. Dus maar de jachthaven in, die daar 'toevallig' is. De havenmeester vertelt dat ie goede zaken doet door deze fout in de brochure.

Zondag, 12 juli
Klokslag 9 uur gaat de eerste brug in Haarlem open. Het regent behoorlijk. Het konvooi is nog groter geworden. De schoolvakanties zijn begonnen en met dit slechte weer gaan mensen liever niet over de zee naar Zeeland. We stranden om 17 uur voor de spoorbrug bij Gouda. Die gaat pas om 21.13 uur open. Daar liggen we dus met zijn allen. Door de harde wind is het lastig aanleggen. Er wordt heel wat afgeklungeld. Ik vind het altijd prettig om te zien dat wij hierin niet de enigen zijn.
We hebben gelukkig eten bij ons. Na de brug zijn er de komende mijlen geen overnachtingsmogelijkheden. Gaan dus naar een klein haventje in Gouda: bomvol natuurlijk. Maar met zo'n kleine boot heb je altijd plek.

Maandag, 13 juli
Van Gouda naar Willemstad. Prachtig weer. Op Hollands Diep kan de genua uit, maar dan krijgen we de wind weer tegen en later is er helemaal geen wind meer. We zijn het motoren nu wel spuugzat. Hoe het ons verder vergaat? Prima, zie ons verslag van de FRANSE SLAG.

 

.